top of page

Provencen joulutunnelmat on korkattu!


Ilta alkaa hämärtää talvisessa Montaurouxin kylässä

Ensimmäiset Provencen joulufiilikset sain tänä vuonna tällä viikolla kun pyöräytimme ranskalaiset joululaulut La Petite Provencen puodissa käyntiin tavallisen ranskalaisen radiomusiikin sijaan. Oi että, osasikin tulla hetkessä oikeat fiilikset! Ei yhtään haitannut että osaan laulut ulkoa jo viime vuodesta. Niinhän sitä joululaulujen suhteen on kotimaistenkin viisujen kanssa. Samana iltana kotona korkattiin tarkoitusta varten jo ajoissa hankittu Cote du Rhone -viinipullo ja haudutetiin aromaattiset pikkukupposet Vin Chaudia eli ranskalaista hurmaavan hyvää mausteista kuumaa talviviiniä. Kyllä kelpasi! Mausteista hehkuvan kuuman viinin huumaavat höyryt kuljettivat mielen samantien tutuiksi tulleisiin ja niin rakkaisiin etelän tunnelmallisiin joulupuuhiin; heliseville joulumarkkinoille, suloisesti valaistuille talvisille pikkukujille, ihaniin kauniisti koristeltuihin pikkukuppiloihin lämmittelemään juuri tällaisen viinikupposen ääreen...ja nauttimaan ranskalaisten estottoman lapsenomaisesta joulukoristelun ilosta! Jouluilo ryöppyää jokaisesta pikkukylästä, kadunkulmasta, lentokentältä, ostoskeskuksista. Luulisi ihan että he juuri meistä ovat ne rassukat, jotka pitkän pimeän ja lohduttoman kylmän talven piristykseksi "joutuvat" järjestämään itselleen lohdukkeeksi hieman yliampuvaa aktiviteettia räiskyvine valoineen ja väreineen. Mutta ei, heidän talvensa on lyhyt ja meidän mielestämme varsin lempeä - ja silti tämä riemullinen ilottelu :) Me nautimme siitä kiitollisina ja täysin rinnoin heidän kanssaan! (nooh, sisempänä Provencessa osaa kyllä olla aika julmaakin talvikeliä, myönnetään)

Valbonnen joulumarkkinat käy yöpuulle...

Tämä Vin Chaud on syrjäyttänyt meidän taloudessamme pohjoismaisen makeamman glögin luultavasti lopullisesti. Punaviinin ihana happamuus yhdistettynä syviin tummiin mausteisiin; neilikkaan, kardemummaan, appelsiininkuoreen, kaneliin, tähtianikseen ja inkivääriin sekä hituseen sokerin makeutta on vienyt voiton, vaikka olikin suuri glögin ystävä aiemmin.

Kuuman talviviinin petollisuus vain on siinä että heti ei tajua lopettaa ajoissa lipitystä, viini kun on niin kovin maukasta eikä kovin makeaa, tuttu pohjoismaisen makean glögilasillisen jälkeinen sokerin aiheuttama kylläisyydentunne jää puuttumaan ja ellei ole hyvin varovainen saattaa huomaamattaan kulauttaa viiniä hiukan liiaksikin. Onneksi viinistä usein haihtuu osa alkoholista haudutuksen aikana.

Tässä vielä jo tuttu reseptimme: Vin Chaud - kuuma provencelainen talviviini

Cote du Rhone -punaviiniä

Kanelitanko

Kokonaisia neilikoita, 3-4

4-5 Kardemumman siemenkotaa

Ripaus inkivääriä

1-3 Tähtianista

(Joko kaikkia näistä tai joitain:)

Kuivattua appelsiininkuorta pätkä

Luomuappelsiinia kuorineen paloina

Luomusitruunaa kuorineen paloina (vain vähän) Loraus aitoa appelsiinituoremehua Sokeria, raakaruokosokeria tai tavallista, maun mukaan Kaada viini kattilaan, heitä mausteet ja hedelmät mukaan, anna kuumentua matalalla lämmöllä, mutta älä keitä. Hauduta lämmöllä keittämättä 10-20 min tilanteesta riippuen ja maista välillä, lisää sokeria ja maista. Lisää sokeria jälleen ja maista. Kannattaa maistaa jo ensimmäisten 10 min jälkeen ja poistaa etenkin kuivatut appelsiininkuoret ja sitruunanpalat jos maku alkaa olla tarpeeksi kitkerää.

Viinin tulisi olla suussa hehkuvaa, hieman jälkihehkuista ja sellaista, että makeus ei tule ensimmäisenä mieleen kun viiniä maistaa. Kitkeryys tai liika happamuuskaan ei toisaalta ole tavoitteena. Lisää rohkeasti lisää sokeria jos maku ei miellytä, sitä saattaa mennä yllättävän paljonkin ilman että maku muuttuu sokeriseksi!

Sopii erityisen hyvin esim. mausteisten ja tulisten pikkupiirakoiden kanssa nautittavaksi. Meillä vakiona on aasialaiset Porc Piquante -samosat, pienet kolmion muotoiset piiraat joissa täytteenä hieman tulista ja kivasti mausteista porsaanjauhelihaa. Ihanaa, leppoisan lämpöistä ja tuoksuvaa joulunodotusta kaikille!

Pienen kukkaliikkeen antia Biotin kylässä joulunaikaan

bottom of page